
De coronacrisis zorgt voor een ongeziene impact op de werking, financiën en dienstverlening van het stadsbestuur. Maar de crisis treft natuurlijk ook onze inwoners, handelaars, verenigingen en partners. Als lokaal bestuur willen we al deze mensen zo goed mogelijk ondersteunen.
In ons herstelplan lijsten we de belangrijkste steunmaatregelen op die ervoor moeten zorgen dat iedereen de crisis goed doorstaat en dat er nadien nog steeds op een ambitieus niveau beleid kan worden gemaakt. We proberen een fair en evenwichtig financieel beleid te voeren ten aanzien van alle betrokkenen, geven inwoners, handelaars en verenigingen waar mogelijk extra financiële ademruimte en nemen gerichte steunmaatregelen ten aanzien van groepen die het nodig hebben.
Al deze acties vragen een grote financiële inspanning van de stad. Een extra uitgave die ook niet begroot was. Bovendien misloopt de stad momenteel honderdduizenden euro’s aan inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Dat zorgt ervoor dat we naar schatting zo’n 3 miljoen euro extra zullen moeten vrijmaken in de begroting. We bekijken nog op welke manier dit zal gebeuren. Maar we gaan in geen geval de personenbelasting of de opcentiemen op de onroerende voorheffing verhogen of een soort coronabelasting invoeren. We beseffen immers dat de coronacrisis voor heel wat inwoners ook een financiële impact heeft gehad. Maar met dit ambitieus herstelplan hopen we iedereen er opnieuw bovenop te krijgen. Dat is ook de reden waarom er in dit herstelplan heel veel aandacht gaat naar de meest kwetsbare inwoners, kinderen en jongeren, de lokale economie en de verenigingen.
Lees het volledige plan HIER.