
Omwille van ziekte kon ik afgelopen vrijdag niet aanwezig zijn op de opening van STEK. De burgemeester nam mijn speech over. Afgelopen weekend kwam het team van STEK me een attentie brengen: het stekje dat de burgemeester vrijdag had geplant en de zak die iedereen kreeg op de receptie. Omwille van corona kreeg iedereen een apart zakje met lekkers. De inhoud van het zakje werd door een aantal tieners uit de buurt gekozen.
Je vindt STEK op de Brusselsesteenweg 152. Via hun facebookpagina kan je de hele zomerprogrammatie checken.
Hier lees je mijn volledige speech:
Beste dames en heren,
Namens het stadsbestuur heet ik u ook van harte welkom op de officiële opening van STEK.
STEK heeft een lange voorgeschiedenis. Het begon allemaal in 2016 met Pand1502 in het stof van de oude zeepfabriek in Lembeek. Toen toonde een enthousiaste groep jongeren op welke manier zij met weinig middelen een plek konden creëren waar mensen elkaar konden ontmoeten en samen creatief konden zijn. Het project sloeg zodanig aan dat er nadien ook Pand-edities kwamen in Van Diest, de Paterskerk en het Belgacom-gebouw (en dit zowel binnen, buiten, in de kantoren en in de winkel).
De roep naar een “permanent pand” klonk steeds luider. Vanuit de stad beloofden we om hier in het nieuwe beleidsplan werk van te maken. We hielden woord en maakten geld vrij om een project op te starten rond ontmoeting, ontwikkeling en creatief ondernemen, en dat alles in een duurzaam klimaat. Met dit project richten we ons vooral op kinderen en jongeren tussen 6 en 30 jaar oud. We willen die doelgroep met dit project een fijne plek geven om te vertoeven en zich te ontwikkelen. Als stad kunnen we immers zelf geen eindeloos aanbod aan activiteiten voor kinderen en jongeren voorzien. Samenwerken met partners is daarbij een grote meerwaarde.
We konden en mochten het project echter niet zomaar toewijzen aan de vrijwilligers van ‘t Pand. We moesten de markt bevragen en alle mogelijke aanbieders een gelijke kans geven om het project van de stad te kunnen binnenhalen.
De gemeenteraad keurde de voorwaarden voor het project goed in oktober vorig jaar. Nadien kreeg iedereen die dat wou de tijd om een dossier in te dienen. Ook het team van Pand, dat intussen de krachten gebundeld had met de vzw Villa Basta. In december 2020 werden vzw 1500cc en vzw Villa Basta ook effectief als partners weerhouden! Kort nadien kwamen we samen in een eerste stuurgroep om alles verder concreet vorm te geven. Het was toen al duidelijk dat het Pand-team er alweer zot hard ingevlogen was, ditmaal vakkundig ondersteund door Mathieu en zijn team van Villa Basta.
We betalen als stad jaarlijks een subsidie van 20.000 euro uit en we stellen als stad het gebouw en de bijhorende tuin ter beschikking. Dit is een gebouw van Vlabinvest dat de stad kan gebruiken onder de vorm van een bezetting ter bede tot wanneer het gesloopt zal worden.
De rode draad doorheen dit alles blijft hetzelfde: de inzet van een grote groep vrijwilligers. Creatieve, enthousiaste en super gemotiveerde mensen, die zich hier voor 200% voor inzetten.
We kunnen het er dus roerend over eens zijn: uit het stof van de oude zeepfabriek in Lembeek is intussen een prachtig project, een prachtig collectief herrezen, dat nu officieel samen met de stad Halle kan worden georganiseerd. Wij wensen jullie dan ook alle succes!
Ik dank u.