Ik leg mijn mandaat als schepen en gemeenteraadslid binnenkort neer. In 2012 werd ik (onverhoopt) voor het eerst verkozen. Na 3 jaar in de gemeenteraad nam ik in 2016 met
ContinueFINANCIEN
Eén van onze prioritaire beleidsdoelstellingen is een financieel gezonde stad. Zonder gezonde financiën kan een stadsbestuur immers niet naar behoren functioneren. We moeten goed beseffen dat we als lokaal bestuur met belastingsgeld werken, wat een grote verantwoordelijkheid is.
Een kritische houding ten aanzien van de uitgaven is dan ook een basisattitude. Zo bespaarden de stad en het OCMW samen meer dan 120.000 euro per jaar door hun verzekeringen via een nieuwe overheidsopdracht opnieuw aan te besteden.
De inkomsten maximaliseren kan soms gemakkelijker dan gedacht. Zo bracht de verkoop van afgedankte stadsmaterialen zo’n 20.000 euro op. Het zit soms in de kleine dingen.
Tussen 2014 en 2019 bouwden we de schulden van de stad af van 52 miljoen euro naar 27 miljoen euro. Dat is bijna een halvering van de schulden.
Mijn persoonlijk stokpaardje is een realistische begroting. Ik voerde als schepen van financiën een jaarlijkse tussentijdse begrotingscontrole in, die zorgt voor een betere besteding van ons geld. Samen met ons management zetten we in op het behalen van onze realisatiegraden, zodat de beschikbare middelen effectief uitgegeven worden aan het doel waarvoor ze gereserveerd werden. Dat doen we o.a. via maandelijkse beleidscolleges.
De stadsfinanciën moeten elk jaar een dubbel evenwicht vertonen.
Ten eerste moet er een evenwicht op kasbasis zijn. We noemen dit ook het toestandsevenwicht. We berekenen dit evenwicht door het geraamde gecumuleerde budgettaire resultaat te spiegelen tegenover de bestemde gelden. Het gecumuleerde budgettaire resultaat is het geheel aan liquide middelen en geldbeleggingen, waarover het bestuur zou beschikken op het einde van het financiële boekjaar indien alle vorderingen op korte termijn geïnd en alle schulden op korte termijn betaald zouden zijn.
Ten tweede moet er een structureel evenwicht zijn. Dit structureel evenwicht benoemen wij doorgaans als de autofinancieringsmarge (AFM). Als de autofinancieringsmarge positief is, dan betekent dit dat het bestuur op langere termijn in staat is om via zijn gewone werking voldoende middelen te genereren om de financiële gevolgen van het afsluiten van leningen en leasings te dragen.
De AFM moet op het einde van de legislatuur positief zijn. De AFM wordt berekend door het financieel draagvlak te spiegelen tegenover de netto periodieke leningslasten.
BEVOEGDHEDEN
NIEUWS HALSE STADSFINANCIEN
De energieprijzen voor elektriciteit en gas gaan in een ongezien stijgende lijn. Kinderopvangen moeten hun locatie de hele dag door voldoende verwarmen. Zij kunnen hier niet op besparen. Bovendien moesten
ContinueOns burgerbudget is gelanceerd! Heb jij een goed idee voor onze stad dat je zelf wil uitvoeren?Dan stellen wij voor jouw project misschien wel een subsidie van 500 tot 50.000€
Continue